Warning: Use of undefined constant ELEMENTOR_PRO_VERSION - assumed 'ELEMENTOR_PRO_VERSION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/userdata/web/erdosedina.hu/website/www/wp-content/plugins/hellopack/includes/modules/elementor.php on line 44
KINEZIOLÓGIA – Miért és hogyan? • Erdős Edina

KINEZIOLÓGIA – Miért és hogyan?

Az 1960-as években született kineziológia alapjai a kiropraktikában, osteopathiában, a hagyományos kínai orvoslásban és a modern neurológiában gyökereznek. A gyengéd módszer a test visszajelzéseit használja, és azt az alaptézist, mely szerint az izmok az érzelmek tükörképei. Az izmok tesztelése révén a kineziológussal való konzultáció ezen érzelmek kezelésére, feltárására irányul: az érzelem és az érzelmi stressz tudatosításával, az általuk kiváltott energetikai blokkok feloldásával új választási lehetőséget kínál fel, és megindítja az egyensúly állapot visszaállítását.

De vajon hogyan működik? Hogyan történik egy kezelés? Mi a kineziológia?

A kineziológia egy olyan szakmai gyakorlat, melynek célja az egyensúlyi állapot és a fizikai, szellemi és társadalmi jólét előmozdítása. (Az Európai Unió a nem hagyományos gyógymódok kategóriájába sorolja.) A kineziológusok nem orvosok és nem gyógyítanak, technikájuk csupán megkönnyíti a stressz kezelését.

A kineziológia alapelvei:

A kineziológia az 1960-as években született George Goodheart amerikai csontkovács munkájában. Elmondása szerint a meridiánok (a testen átívelő energia áramkörök) és az egyes izmok között kapcsolat van. Ezek az izmok az érzelmek tükrévé válnak: amikor érzelmi stresszt élünk meg az izomtónus megváltozik. Itt azért szeretném megjegyezni, hogy nem maga a stressz a probléma. Minden csak egyensúly kérdése: ha túlságosan vagy ha nem eléggé vagyunk stresszesek, ha túl sok vagy túl kevés az inger, a belső egyensúly megborul és ezt az egyensúlytalanságot kompenzáljuk.  A kompenzációs eszközök általában különféle élelmiszerek, cigaretta, alkohol, túlzásba vitt sport, egészségtelen (függőségi) emberi kapcsolatok stb. Az egyensúlytalanság jelei gyakran megmagyarázhatatlan tünetekkel, esetleg fájdalmakkal járnak, és a legtöbb esetben semmilyen kivizsgálás nem mutat tényleges eltérést, betegséget, így a pszichoszomatikus tünetek jelezhetik a stresszlenyomatok jelenlétét a testben.

Általában 3-4 alkalom elegendő egy adott probléma kezelésére, de ezt előre nem lehet meghatározni, hiszen sokszor már 1-2 alkalom is jelentős változásokat hozhat.

Milyen is a kineziológiai foglalkozás?

Elsőként meg kell határozni a problémát, és azt a pozitív célt, amit az egyén el szeretne érni. Bármely kezelés előtt a kineziológus arra kéri Önt, hogy nevezzem meg egy problémát és egy célt tűzzön ki. Például: “Mindig gyomorgörcsöm van, amikor megyek a munkába, mert attól tartok, hogy nem tudom jól ellátni a feladataimat. Célom, hogy nagyobb önbizalommal tekintsek önmagamra, és belső nyugalommal mehessek munkába.” Nagyon fontos, hogy egy célt szem előtt tartsunk, mert a kineziológiai foglalkozás célja éppen egy probléma megoldása. Tesztelt izom a kérdésekre válaszol, nem a személyre. E probléma és cél alapján a kineziológus szerepe kérdéseket felvetni annak érdekében, hogy az egyén jobban megértse a saját működését, a stressz megnyilvánulásainak formáit és hogyan tudja megtanulni azokat kezelni.

Kineziológiai izomteszt:

A kineziológus “teszteli” az izmokat, hogy kommunikáljon a test memóriájával. Szükség van egy jelzőizomra, mely a központi idegrendszerrel van kapcsolódva. A tesztelés kezdetekor egy előre meghatározott protokoll szerint végzett úgynevezett előtesztekkel a kineziológus ellenőrzi az izom helyes működését, és az igen / nem válaszok jelzéseit. Ezután szükségszerűen több izom tesztelése is megtörténik annak érdekében, hogy megtaláljuk a zavartalan energiaáramlást akadályozó energiablokkokat.

A kineziológus a kineziológiai kezelést – képzettségétől függően – egyéb más alternatív gyógymóddal is kiegészítheti: Bach virágterápia, relaxáció, hang-, szín- vagy mozgásterápia…. Bármilyen alternatív dolog szóba jöhet.

Fontos megjegyezni, hogy a kineziológiai kezelés során mindenképp történik izomtesztelés, így amennyiben Ön olyan kineziológusnál járt, ahol ez nem történt meg, mindenképp érdemes rá odafigyelni.

A kineziológus nem jövendőmondó, és nem is csodadoktor.  Oldásaink az egyén teljes tiszteletbe tartásával történnek, melyeket megfelelő módon, megfelelő időben feltett megfelelő kérdésekkel segítünk, az egyén magánéletének megsértése nélkül.

Shopping Cart
hu_HU